Bugün - 15 Aralık 2017 CumaKünyemizSayfalarReklamlarHakkımızda
images/habersistemi_06.pngimages/habersistemi_07.png
 
Sinop   19°C
 
CHP SİNOP MİLLETVEKİLİ BARIŞ KARADENİZ “HER BEŞ GENCİMİZDEN BİRİ İŞSİZAKP’Lİ OLMAYANA İŞ YOK’ DEVRİ KAPANIYOR CHP Sinop Milletvekili..
130 YILLIK DİKİŞ MAKİNESİ sahibinden.com’un “Antika” kategorisinde yer alan yaklaşı..
ISIRGAN VE BROKOLİYLE HASTALIKLARA VEDA EDİN

Tüm Türkiye’de etkili olan soğuk hava nedeniyle hastanelerin acil servisleri de grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonuna yakalanan bebek, yaşlı ve yetişkinlerle dolup taşıyor.

Sağlık Haberi - 16 Ocak 2017 Pazartesi

(18:01)

Tüm Türkiye’de etkili olan soğuk hava nedeniyle hastanelerin acil servisleri de grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonuna yakalanan bebek, yaşlı ve yetişkinlerle dolup taşıyor. Bu yüzden hastalıklardan korunma ve tedavi sürecinde ilaçların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan diğer yöntemler de uzmanların önerileri arasında yer alıyor.Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, yeşil yapraklı sebzelerin hem gribe karşı koruyucu hem de gribe yakalananlar için tedaviye destek olacağını belirtiyor. İsmailoğlu, gribe karşı alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:

 

“Gribe yakalanan kişiler bitki çaylarından da destek alabilirler, ancak önemli olan her besin grubundan yeterli miktarda almak ve sıvı tüketimine dikkat etmektir. Her renkte ve her lezzette besini tüketmek, sağlıklı bir bedene sahip olmanın ilk şartıdır. Besinlerin neredeyse tamamı, birden fazla besin öğesi içerir. Ancak hepsini birden içeren bir besin yoktur. Yaşam kalitenizi artırmak için; süt grubu, et grubu, sebze grubu ve meyve grubu besinlere günlük beslenmenizde dengeli bir şekilde yer verin. Bol bol su için. Günde en az 2-2.5 lt su tüketmek vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle birlikte, kilo kontrolünde de oldukça etkilidir.

 

KAHVALTIYI ASLA ES GEÇMEYİN

Bağışıklık sistemi için kahvaltı şart. Kahvaltı güne daha zinde ve daha canlı başlamayı sağlayacaktır. Gece açlığından sonra vücut için gerekli enerjiyi tekrar alabilmek için kahvaltı yapmayı atlamayın. Örneğin; bir fincan adaçayı veya yeşil çay, yanında 1-2 dilim keçi peyniri, 2 tam ceviz içi ve 3 tane esmer kayısı, 1-2 dilim tam tahıllı buğday ekmeği güne daha enerjik başlamak için uygun bir kahvaltı seçeneğidir.

 

OMEGA 3 İLE GÜÇLENİN

Günde 1-3 gr omega 3 tüketmek, immün sistemi geliştirir ve daha kolay kilo vermeyi sağlar. Omega 3, antienflamatuvar (iltihabi reaksiyonu önleyeci) etkiye sahiptir. Bunun yanında, viral, bakteriyel, paraziterenfeksiyonlara karşı konakçı defansını zayıflatarak, hastalıklardan korunmayı sağlar. İmmün sistemin desteklenmesinin yanında özellikle çocuklarda beyin gelişimi ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Somon, uskumru ve ton balığı, omega 3 açısından oldukça zengindir. Anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fındık ve semizotu omega 3 içeren diğer besinlerdir.

 

HANGİ BESİNLERDEN NE KADAR TÜKETİLMELİ?

BROKOLİ: A, C, E vitaminlerini içerir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Antibiyotik özelliğe sahiptir. Hem bağışıklığı kuvvetlendirip hem antibiyotik etkisi olan bir besindir. Öğünlerde 100-200 gram kadar brokoliyi haşlayarak (yağ ve tuz ilave etmeden) yemeklerin yanında tüketebilirsiniz. Çok açlık duygusu olan bireyler haşlanmış brokoli üzerine yoğurt ve pul biber ile akşam yemek sonrası çok düşük kalorili ara öğün olarak da tüketebilirler.

NAR: Antioksidan etki hem nar meyvesinin kabukları, hem nar suyu hem de çekirdekleri için söz konusudur. Nar suyunun etkisinde kırmızı rengini veren bileşiklerin rolü büyüktür. Taze sıkılmış nar suyunun kuvvetli antioksidan etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca damar sertliği riskini azaltır ve kanserden korur. Günde 1 küçük boy nar yemek, vücut direncini artırır.

MÜRDÜM ERİĞİ: Meyveye koyu mor rengini veren antosiyanin türevi bileşenlerin kuvvetli antioksidan etkisi vardır. Günde 2-3 küçük boy tüketmek, vücut direncini arttırır. Lifli yapısı nedeniyle bağırsaklarda prebiyotik etkisi yaratmakta ve yararlı probiyotik bakterilerin gelişimi için uygun ortam sağlayarak bağırsak sağlığına yardımcı olmaktadır.

KUŞBURNU: C vitamini bakımından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir. Soğuk algınlığı şikayetlerinde, grip, nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda C vitamini içeriğinin yanısıra yangı giderici etkisinden de yararlanılmaktadır. Günde 1 fincan taze demleyip tüketmek, günlük yeterli C vitamini tüketiminde destekleyici olarak etkili olacaktır.

ISIRGAN: Isırgan; antioksidan içeriği çok yüksek olan bitkilerdendir. Antioksidanlar vücutta serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirirler. Günlük 1 tutam ısırgan, bağışıklık sistemini güçlendirirken kanser tedavisinde de sıkça başvurulan bitkilerden biridir. Isırgan otunu yaptığınız karışım olan çaylara ilave ederek de tüketebilirsiniz.

MANDALİNA: Çok ciddi kullanılabilir C vitamini içerir. Mandalinada bulunan antioksidan vücudu güçlendirerek, enfeksiyonlara karşı savaşmasını kolaylaştırır. Günde 2 tane mandalina yemek vücut direncini artırır.

MAYDANOZ: C vitamini yönünden çok zengin olan maydanoz da salatalarda bol bol tüketmek gereken sebzelerimizden biridir. 8-10 dal maydanoz yemek, yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilir.

KİVİ: Kivi, C vitamini içeriği açısından limondan 5 veya 6 kez daha zengindir. A, D, E vitaminleri ile çinko, demir, fosfor ve diğer mineralleri içerir. Günde 1 orta boy kivi yemek günlük C vitaminin karşılanmasına etkili olacaktır.

 

GRİBE KARŞI ÇORBA TARİFLERİ

750 ml suya

1 avuç roka

Yarım kilo brokoli

1-2 diş sarımsak

1 sap yeşil soğan

Yarım limon

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Baharat

Hepsini suya atıp kaynatın blenderdan geçirin, isteğe göre baharatlarla lezzetlendirin.

4-5 dal maydanoz

1 kabak

1 adet havuç

1-2 yaprak ıspanak

1 avuç brokoli

Kereviz yaprakları

1 soğan

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Kimyon

Toz biber

2 litre su

Malzemelerin hepsini iyice yıkadıktan sonra doğrayıp bir tencereye atın. Tencereye suyu ekleyerek kaynatıp, ardından altını kısıp kapağını yarım kapatarak 5-10 dakika pişirmeye devam edin. Blenderdan geçirerek bir kaba alın.

 

GRİBE KARŞI BİTKİ ÇAYI TARİFİ

Ihlamur 50 Gr

Adaçayı 20 Gr

Tarçın 1 Çubuk

Zencefil 2 Parça

Karanfil 5 Adet

Havlıcan 2 Parça

Kuşburnu 50 Gr

Hibisküs 30 Gr

Okaliptüs 5 Yaprak

Papatya 10 Tane

Tarif

Malzemeleri harmanladıktan sonra bir bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı karışımdan koyup 5 dakika demlendirdikten sonra süzün. Bal veya pekmezle tatlandırarak içebilirsiniz.”


Kaynak / Editör: Özkan AKAR Okunma 556

Bu habere hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazın !


SağlıkHaberleri

SALATA İLE KİLO VERİN!
DİKKAT! HER ÜÇ KADINDAN BİRİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
16 İLKÖĞRETİM OKULUNDA BİRİNCİ SINIFLARA DİŞ TARAMASI FLOR JEL UYGULAMASI YAPILDI
TÜKENMİŞLİK SENDROMU TÜKETMESİN!
TÜRKİYE'NİN 7 YILLIK GAZI HAZIR
İDRAR MİKTARI VE RENGİ SU İHTİYACINI GÖSTERİYOR
SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN 10 MUCİZE BESİN!
BİR GÜNDE 150 ARAÇ SATILDI

Diğer Haberler

KIŞIN CİLT KURULUĞUNU ÖNLEMENİN PÜF NOKTALARI
DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN SEVGİ, SAYGI, MERHAMET
İLK GÖZ MUAYENESİ DOĞUMDAN SONRA ÇOCUK HEKİMİ TARAFINDAN YAPILMALIDIR
ISIRGAN VE BROKOLİYLE HASTALIKLARA VEDA EDİN
BAŞKANI ONURLANDIRDILAR
ABALI ORTAOKULU ÖĞRENCİSİ HAKAN KESGİN TÜRKİYE DÖRDÜNCÜSÜ
SİNOP ÜNİVERSİTESİNE “GÜNEY KAMPÜS” MÜJDESİ
SİNOP AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI DOĞAN CAN AL
Ulusal Gazeteler
Yazarlar

EN DEĞERLİ OSMANLI PARASI ALMANYA’DA ORTAYA ÇIKTIPara koleksiyoncularının yüzyılı aşkın süredir var mı yok mu diye..
En Çok Okunanlar


Sakarya Caddesi Yayalaştırma Projesi'ni destekliyor musunuz?


Anketler
   Kararsız8 Kişi (% 7 )
   Hayır19 Kişi (% 17 )
   Evet79 Kişi (% 74 )

Toplam 106 Kişi


Hava Durumu
Şehir
(Sinop)
Bugün
16°C - 19°C
Cuma
14°C - 20°C
Pazar
14°C - 21°C
Salı
17°C - 23°C

Günün Sözü


Resüller, Nebiler miras bırakmaz, onların bıraktıkları, sadakadır


(Hz. Muhammed)


Arşiv Getir

Facebook


pornoerdem aydıngereksiz işler uzmanıakaewn
Künyemiz Sayfalar Reklamlar Hakkımızda Facebook FriendFeed Twitter MySpace