Bugün - 20 Ocak 2018 CumartesiKünyemizSayfalarReklamlarHakkımızda
images/habersistemi_06.pngimages/habersistemi_07.png
 
Sinop   19°C
 
130 YILLIK DİKİŞ MAKİNESİ sahibinden.com’un “Antika” kategorisinde yer alan yaklaşı..
CHP SİNOP MİLLETVEKİLİ BARIŞ KARADENİZ “HER BEŞ GENCİMİZDEN BİRİ İŞSİZAKP’Lİ OLMAYANA İŞ YOK’ DEVRİ KAPANIYOR CHP Sinop Milletvekili..
KURBAN BAYRAMINDA ETİ SAĞLIKLI TÜKETMENİN 5 YOLU

Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda, kontrolsüz ve düzensiz beslenme sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.

Gündem Haberi - 6 Eylül 2016 Salı

(11:24)

Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda, kontrolsüz ve düzensiz beslenme sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Bayramda sağlık sorunları yaşamamak için etin pişirilmesi, tüketimi ve saklanması konusunda bilinçli olmak büyük önem taşıyor.

 

Uzm. Dyt. Nilay KeçeciArpacı kurban etlerinin tüketilmesi ve saklanması konusundabilgi verdi.

 

 

1-    Günlük et tüketimini sınırlandırın

Kırmızı etin fazla miktarda tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bunun için kırmızı et tüketimi kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et, kolesterol açısından zengin ve kalorisi yüksektir bu açıdan kalp ve tansiyon hastaları tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kronik hastalığı olan kişilerin günde sadece bir öğünde kırmızı et tüketebilir. Günlük et tüketiminin 100-150 gramı geçmemesine dikkat etmek gerekir.Bu da 4-5 köfte büyüklüğünde kırmızı et ölçüsü dışına çıkılmaması demektir.

 

2-    Kurban etini 1 gün bekletmek sindirimi kolaylaştırır

Kurban etinin kesildikten sonra aynı gün tüketilmesi doğru değildir. Kurban etinin kesildiği gün tüketilmesi etin sert olmasına ve zor sindirilmesine neden olabilir. Bunun için kurban eti buzdolabında bir gün bekletilmeli isteğe bağlı olarak marine edilmelidir. İç organların; yani sakatatın daha fazla yağ içerdiği unutulmamalı, tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine neden yol açıp gut ve böbrek hastalığına yol açabilir.

 

3-    Et kısık ateşte kendi yağ ve suyuyla pişmeli

Kurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidir.Etin içindeki doymuş yağ asitleri zaten etin pişmesi için yeterli olacaktır. Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekir. Etin pişirilmesinde dikkat edilecek nokta, kısık ateşte kendi öz suyunda ile pişirilme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer. Etin fazla pişirilmesi,içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine yol açar. Kurban etinin ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmesi en sağlıklı olandır. Kızartma ya da kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir.

 

4-    Eti sebze ile pişirin vitamin oranını arttırın

Kurban eti, sebzeler ya da kurubaklagiller ile bir et yemeği olarak ya da yanında salata ile tüketilebilir. Kırmızı et, C ve E vitamini içermediği için soğan, domates, biber, sarımsak, maydanoz, kabak gibi sebzeler ile daha vitaminli hale getirilebilir. Et yemeklerine çeşitli sebzelerin katılması demir emilimini de arttıracaktır. Gün içerisinde ve et yemeklerinden önce su içmek ve yemeğin yanında bol salata tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bir porsiyon büyüklüğünde et yemeğinin yanında 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı biryemek de tüketilebilir. Et yemeklerinin yanında isteğe bağlı olarak 4-5 kaşık bulgur pilavı ya da 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmesi uygundur.

 

5-    Kurban etini kıyma ya da küçük parçalar halinde saklayın

Kurban eti, küçük parçalar ya da kıymaolarak saklanırsa vitamin kayıpları daha az yaşanır. Kurban eti yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetleri içinde buzdolabında en fazla 3-4 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede en fazla 3-4 ay süre ile saklanmalıdır. Dondurulan etler asla oda sıcaklığında çözdürülmemelidir.Etler bir gün öncesinden ya da akşam kullanılacaksa sabahtan buzdolabına alınmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülme sağlanmalıdır. Hızlı bir şekilde çözdürme ihtiyacı varsa mikrodalga kullanılabilir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi tekrar dondurulan etlerdir.

 

 

 

 

Hem hafif hem leziz sağlıklı bir et yemeği önerisi

 

“Etli baharatlı kabak yemeği”

Malzemeler:3 adet orta boy kabak + 250-300 gram kuşbaşı et + 2 adet orta boy domates+ 1 büyük boy soğan+1 çay kaşığı tuz + 1 çay kaşığı pul biber + 1 çay kaşığı nane + 1 çay kaşığı karabiber + 1 su bardağı ılık su

 

Tarif: Etleri tencerede kendi yağında iyice kavurun artı bir yağ eklenmesine gerek yoktur. Üzerine minik dilimli soğanları, domatesiekleyin ve ardından irice doğranmış kabakları ilave edin. Hafif diriliği giden kabaklara su ve baharatları ekleyin ve kısık ateşte bir süre pişirin. Afiyet olsun.


Kaynak / Editör: Özkan AKAR Okunma 510

Bu habere hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazın !


GündemHaberleri

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMINA YALANLAMA
BAŞÖĞRETMENİMİZİN ŞEHRİMİZE GELİŞİNİ SAYGIYLA ANIYORUZ
YOLDIŞI HEYECAN SİNOP’TA
ÇANAKKALE SANAT TİYATROSUNDAN “ÇANAKKALE DESTANI” DUYGULANDIRDI
2. GELENEKSEL ETLİ KAZAN PİLAV ŞENLİĞİ’NE TÜM SİNOP HALKI DAVETLİDİR
BAKAN CANİKLİ SİNOP ÜNİVERSİTESİ KAMPÜS ALANINI İNCELEDİ
ŞEHİT AİLESİNİ ZİYARETTE KURAN-I KERİM VE TÜRK BAYRAĞI HEDİYE ETTİ
BALKANLARDAN SİNOP’A KÜLTÜR KÖPRÜSÜ KURULDU

Diğer Haberler

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLADI
BOYABAT GÜNDEM GAZETESİ YAYIN EKİBİ
AK PARTİ AYANCIK İLÇE TEŞKİLATI KAHVALTIDA BULUŞTU
SİNOP ÜNİVERSİTESİ 10 BİN 176 ÖĞRENCİSİ İLE 2016 – 2017 AKADEMİK YILINA BAŞLADI
TÜRK HALKI EN ÇOK NEYE PARA HARCIYOR?
BAHAR ALERJİLERİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ
SİNOP NP TURİZM YENİLİKLERLE SEZONA HAZIR
SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE “O” İÇİNİZİ ISITIYOR
Ulusal Gazeteler
Yazarlar

EN DEĞERLİ OSMANLI PARASI ALMANYA’DA ORTAYA ÇIKTIPara koleksiyoncularının yüzyılı aşkın süredir var mı yok mu diye..
En Çok Okunanlar


Sakarya Caddesi Yayalaştırma Projesi'ni destekliyor musunuz?


Anketler
   Kararsız8 Kişi (% 7 )
   Hayır20 Kişi (% 18 )
   Evet79 Kişi (% 73 )

Toplam 107 Kişi


Hava Durumu
Şehir
(Sinop)
Bugün
16°C - 19°C
Cuma
14°C - 20°C
Pazar
14°C - 21°C
Salı
17°C - 23°C

Günün Sözü


Kendi ayıbını görür ol?


(Hacı Bektaşı Veli)


Arşiv Getir

Facebook


pornoerdem aydıngereksiz işler uzmanıakaewn
Künyemiz Sayfalar Reklamlar Hakkımızda Facebook FriendFeed Twitter MySpace